Project, 02.03.2017

Transformation of Berinson´s exhibition space
by Gonzalez Haase AAS

Folie1

 

Galerie Berinson newly housed in an apartment of a historic Gründerzeit building in Charlottenburg. Gonzalez Haase AAS, which designed the interior of the former gallery in Kreuzberg, has travelled west with them. With its parquet floors, stucco-work molding around the ceilings, and a pre-modern floorplan, the new venue is a radically different space than Berinson’s open loft-format from before. To contrast the old-fashioned feel, the architects have remodeled the space with a sense of rigor, simplicity, and clarity. All the built-in walls that weren’t a part of the building’s load-bearing structure were removed, creating an even circulation through the gallery. At the head of its main hallway is an office space with an exposed storage area; along the hall’s other side are entrances to the three exhibition spaces. In line with the architectural concept, the original connections between these exhibition rooms – double doors in the middle of the walls – have been closed up and replaced by neutral openings. Finally, a system of cool lighting from bold, metallic track fixtures is installed in strict parallel to the main axis of the apartment, two in the hallway and two running through the exhibition rooms. These additions are of a characteristic style for Gonzalez and Haase, and serve to unify Galerie Berinson’s new home: the fixtures become a part of the architecture itself, separating and organizing space through their form, size and design.